Nieuwsbrief Watoto Foundation oktober 2013

11/10/2013

Terwijl de mooie nazomer in Nederland ten einde loopt, is het goed om weer even iets te laten horen vanuit het tropische Tanzania. Watoto Foundation heeft wederom vooruitgang geboekt in de eerste acht maanden van 2013! Een resultaat om trots op te zijn.
 

Het project en ons jubileum feest 
In Tanzania zijn wij volop bezig met de voorbereidingen van ons 10 jarig bestaan, tijdens de tweede helft van volgende Maand, October. Gelukkig hebben wij sinds kort een uitstekende muziek leraar bereidt gevonden die zowel op zaterdag als zondag namiddag de jongens zang en muziek bijbrengt. Ooit was hij zelf een straatjongen. We dachten dat er alleen maar een handjevol  jongens aan mee zou doen, omdat het gedurende hun vrije tijd plaats vindt, maar tot onze verbazing zijn ze allemaal van de partij en beloofd het een fantastisch gebeuren te worden.
Het grote voordeel van zo’n jubileum is dat alles een grote beurt krijgt, daken worden geschilderd, kuilen worden gedicht, het terrein wordt helemaal schoongemaakt en alles krijgt weer een nieuw likje verf. Natuurlijk zijn al onze Watoto vrienden van harte uitgenodigd om op 19 October 2013 onze open dag en 20 October 2013 ons grote Jubileum feest, aanwezig te zijn.

Bore Hole

De Kiboko Lodge heeft een uitstekend seizoen achter de rug met een hele nieuwe groep jongens. Nadat onze vrijwilligster Annie  de Laat ons na een jaar heeft verlaten, hebben wij besloten om het eens helemaal aan de Tanzanianen over te laten en onze manager Frank heeft het  fantastisch opgepakt. Gasten zijn zeer tevreden  en genieten van natuur, de service van onze jongens en het heerlijke eten dat met veel plezier en inzet wordt bereidt in onze Kiboko Kitchen , het bewijs wordt geleverd door http://www.tripadvisor.com  Arusha Kiboko lodge wordt gepresenteerd als nummer 2 uit de 64 beste Hotel keuze’s in de regio. Ook Lonely planet, het wereld befaamde reisboek betitelt ons als top choice en daar zijn wij natuurlijk heel trots op. Het fantastische nieuws is  dat na jaren het water regelmatig aangevoerd te moeten hebben met tankwagens ,wij nu een eigen bore hole hebben aangeboordt, welke pas na 4 weken hard werken tot stand is gekomen met een ongelofelijke hoeveelheid water op slechts 33 meter diep, met dank aan onze donor uit Venray. Wat waren wij blij toen dit nieuws de wereld in ging. Binnenkort gaan we ook water leveren aan het dorp die ook een groot tekort hebben, het enige probleem is dat het fluor gehalte erg hoog is. We zijn op zoek naar oplossingen om dit te verhelpen……
 

Belasting innen

De Tanzaniaanse overheid is zeer trots op het feit dat ze de afgelopen maanden 50% meer belasting geld hebben opgehaald in ons gebied Arusha, maar helaas dreigen wij daar ook de dupe van te worden. Tot nu toe zijn wij de dans ontsprongen aan claims, maar men wil ons meer en meer gaan zien als een business met onze lodge en productie op de ambachtschool en de veestapel. Omdat wij knokken om voor een belangrijk deel zelf supporting te worden nu zo’n 40% zijn we daar aan de andere kant voor afgestraft! We hebben tot nu toe volgehouden:  zolang de overheid ons niet steunt is het voor ons onmogelijk om hen te steunen en wij kunnen het aan onze donoren niet uitleggen dat een gedeelte van  donatie geld richting de Tanzaniaanse belastingdienst gaat, wordt vervolgd…………..en we blijven knokken voor ons gelijk!
 

Dennis en zijn middag dutje
Dennis, een van onze stafleden, wilde graag tijdens werktijd even een dutje doen en hij bedacht dat de grote imperial van onze Landrover , zonder ontdekt te worden,  een uitermate geschikte plek voor zijn dutje zou zijn. Voor de nieuwe gasten die deze dag zouden arriveren, moesten verse groenten en fruit ingekocht worden worden .De Landrover werd gestart om richting de stad te gaan voor de boodschappen,  en de jongens reden weg , omdat er nogal wat speedbumps in de onverharde weg zijn aangelegd en deze wel eens met teveel snelheid genomen worden, is onze Dennis van het dak van de auto gewipt, zonder dat chauffeur en bijrijder er ook maar iets van gemerkt hadden. Dennis was buiten bewustzijn geraakt door deze val en na enige tijd is hij al strompelend met een aantal verwondingen teruggekeerd naar de lodge. Na een dag en een nacht doorgebracht te hebben in de locale dispensary (ziekenhuis) is hij nu op verlof en nu is het afwachten wat het vervolg zal zijn…een bizar verhaal werd het zeker toen de ander jongens met de boodschappen niets vermoedend terugkwamen en het verhaal aanhoorden.
 

Arusha Marathon

Elk  jaar rond deze tijd is “The Arusha Marathon”  en ook dit jaar hadden we 26 Watoto Foundation deelnemers! Na maandenlang hard trainen met als motivatie om de beste resultaten in de wacht te slepen ,  viel Watoto Foundation in de prijzen. De start zou om 6 uur in de ochtend plaatsvinden, dus vertrek van Makumira in het pikke donker rond de klok van 5 met twee auto’s vol geladen met de Watoto Foundation deelnemers!  Zoals alles gaat het in Afrika ‘ pole pole ‘ en heeft niemand haast. We zeggen wel eens “ de Zwitsers maken de horologes, maar de Afrikanen hebben de tijd!”  Drie kwartier te laat vertrok de eerste groep vanaf de Clock Tower in het hartje van Arusha centrum,  het verkeer bleef gewoon doorgaan, duizenden deelnemers en een groep fanatieke Watoto Jongens waaronder velen die zelfs op blote voeten de 21 km vol brachten. Onze Pascal is het uiteindelijk gelukt om de derde plaats in de wacht te slepen, zo ging hij met een matras en rugzak als prijs naar huis en iedereeen was meer dan happy! 
 

Studie resultaten en nieuwe ontwikkeling
Deze week zijn de landelijke  examens standard seven (7) en Watoto Foundation staat er goed voor met zelfs een kans dat Alex de nummer een wordt uit duizenden kandidaten en tot nu toe heeft hij geen interesse om door te studeren, maar wie weet………….veranderd zijn inzicht, wordt vervolgd. Ook dienen wij te vermelden dat Watoto Foundation Tanzania samen met een aantal andere instanties en donoren, waarvan o.a. Suzuki Nederland een nieuwe ambachtschool gaat opzetten nabij het Mkomazi National Park ( conservation of Rhinos) en de bedoeling is dat onze voormalige studenten met inmiddels de nodige jaren praktijk ervaring daar ‘ assistant practical teacher’ kunnen worden, mooi toch………..
 Zoals vaker gesteld voelen wij ons bevoorrecht om dit werk te mogen doen. Zonder onze sponsors en de reacties op onze nieuwsbrieven zou het niet gaan. Blijf reageren want het geeft meer energie dan U denkt!                                                                                                                    
Truus&Noud
 
Meer nieuws