Nieuwsbrief Watoto Foundation december 2014

15/12/2014

GRADUATION

Zoals elk jaar hadden we op 20 oktober, een maandag, graduation. De dag begon met een H. Mis en eindigde met een disco-avond voor de studenten. Dit jaar waren er 14 studenten die hun diploma kregen. Twee die buiten de deur stage liepen, kwamen niet opdagen, maar ook dat is Afrika. We hadden twee “guests of honour” van het bestuur van het onderwijsdistrict, verantwoordelijk voor de inhoud van het onderwijs. Eén van hen was de algemeen directeur, de andere een vrouwelijke medewerker, die helaas enkele dagen later met elf anderen om het leven kwam bij een ongeluk met een busje. Watoto Foundation staat enorm in de picture, omdat wij al jaren heel hoog scoren wat betreft eindexamenresultaten. Van de 284 eindexamenkandidaten in het district kwamen er van onze Watoto Foundation twaalf voor in de top 15, een resultaat om trots op te zijn!

WERK ZOEKEN VOOR AFGESTUDEERDEN

Een aantal uitstekende studenten (drie tot vijf) gaat verder studeren, mits er voldoende motivatie, discipline en donorgeld beschikbaar is. De keuze is vrij en wij pushen het op geen enkele manier. Van alle studenten die in dit land van de universiteit komen, heeft 70% geen werk. Dus een vak kennen en uitoefenen is nog altijd een betere bron van overleven dan studeren. Onze studenten (18-20 jaar) die aan het werk willen, mogen niet weg vóór er een betaalde baan is gevonden. Door de crisis is het dit jaar extra moeilijk en een enorme uitdaging om het voor elkaar te krijgen.

THUISBRENGEN VAN ONZE JONGENS

Ieder jaar rond kerst brengen wij de jongens naar hun families over heel Tanzania en soms daarbuiten. Alle leraren en ikzelf zijn daarbij volledig betrokken. Met onze auto’s, dala dala’s, bussen, motortaxi’s en fietsen trekken we de binnenlanden in. Het is ook dit jaar hartverscheurend te ervaren hoe de situatie in de meeste huisgezinnen is, en te ontdekken dat armoede en het verdwijnen van de vaders de hoofdoorzaken zijn van alle ellende. Het resultaat: jongens lopen weg en zoeken de straten in de grote steden op.  

Zo ook Silas, Zijn vader vertrok naar Kenya en liet zijn moeder met vijf kinderen achter. Er was geen inkomen meer en zo werd Silas opgevoed door zijn opa en oma. Silas ging iedere dag naar het bos in plaats van naar school, om daar naar eten te zoeken, wat hout te sprokkelen en dit te verkopen. Opa en Oma zeurden steeds wat hij daar te zoeken had, en daarom besloot hij op een dag weg te lopen  naar Moshi. Hij kwam uiteindelijk terecht in het opvanghuis Amani, maar daar had hij het niet naar zijn zin. Hij ging weer de straat op en kwam uiteindelijk bij Watoto Foundation. Doordat zijn moeder een andere man ‘trouwde’, kan hij nu niet terug naar zijn moeder, maar Silas haalde haar op de fiets wel op en het was een hartelijk weerzien bij opa en oma. Silas is inmiddels één van onze beste studenten en hij wil graag lasser worden.

DE NIEUWE SCHOOL

Samen met een aantal partners bouwt Watoto Foundation een nieuwe ambachtsschool voor 300 studenten nabij het Mkomazi National Park. De bedoeling is dat hij eind februari helemaal klaar is. De eerste twaalf leerlingen volgen al volop praktijklessen. Een container met machines is vanaf de kust onderweg naar het project. Veel Udense ondernemers en vrienden hebben fantastisch werk verricht om dit transport mogelijk te maken. Er is een groot waterprobleem, maar in de bergen zijn watervallen, die de hele bevolking inclusief de school van water kunnen voorzien. Gekeken wordt nu hoe we het system kunnen vereenvoudigen en vooral verstoppingen tegen kunnen gaan. Ook het landbouw- en veeteeltproject heeft een eerste aanzet gekregen door een donatie van Rabobank Foundation en een Udenaar die bij de bank afscheid nam als werknemer. 

OVERLEDEN

Broeder Amadeus (25 jaar), die ook in ons boek uitvoerig aan het woord kwam en 1,5 jaar bij ons stage heeft gelopen, is de afgelopen week samen met een medestudent verdronken. Dat gebeurde tijdens een studentenpicknick bij het zwemmen in het stuwmeer ‘Nyumba Ya Mungu’ (het huis van God), zo’n 60 km voorbij Moshi. Afgelopen zaterdag zijn ze met groot ceremonieel begraven. De meeste Afrikanen en vooral die aan de kust wonen, denken dat ze kunnen zwemmen, maar ze hebben nooit les gehad en doen maar wat, Als het er dan op aankomt, weten ze totaal niet wat te doen en raken ze in paniek.

KIBOKO LODGE en JAARLIJKS UITJE

Na een fantastische start in de eerste zeven maanden heeft de crisis nu enorm toegeslagen en voor het eerst in tien jaar staat de toeristenindustrie op z’n kop. De problemen in Kenya en vooral de bangmakerij rond ebola houden de toeristen weg. Niemand weet hoe groot Afrika is: zelfs London, Parijs, Madrid liggen allemaal veel dichter bij de ‘outbreak’ dan Oost Afrika. Wij hebben tot nu toe voor de eerste maanden van het nieuwe jaar 40% minder boekingen dan een jaar geleden. Natuurlijk hebben we allerlei maatregelen genomen om niet in de rode cijfers te komen, maar vooralsnog was Kiboko Lodge onze grootste donor om alle projecten draaiende te houden. We hopen snel dat het tij zal keren. Er is niet EEN geval van Ebola in Oost Afrika tot nu toe. Dus: KARIBU…….(welkom) in Tanzania. Het jaarlijks uitje was dit jaar naar Tarangire National Park, een feest voor alle jongens, waar ze een jaar lang naar uitkijken.

HEEL VEEL DANK

Wij wensen allen die deze nieuwsbrief lezen, een fijne kerst toe (een tijd van bezinning en waardering voor wat we allemaal hebben) en voor 2015 een gezond en voorspoedig jaar. Zoals we vaker gezegd hebben: we voelen ons bevoorrecht dat we dit werk mogen doen. Zonder onze sponsors en de reacties op onze nieuwsbrieven zou het niet gaan. Blijf reageren want het geeft meer energie dan u denkt! En als u toch wilt geven aan een goed doel, vergeet ons dan niet! Het is ook nog aftrekbaar van de belasting. Onze penningmeester (Peter van Zon) geeft u alle informatie. peter@scheepbouwervanzon.nl ING BANK 66.34.28.467 TNV Watoto Foundation Eindhoven. IBAN: NL78INGB 0663428467 BIC/SWIFT: INGBNL2A

Truus&Noud, team Watoto Foundation, en de bijna honderd kinderen.

Meer nieuws