Nieuwsbrief Watoto Foundation december 2016

13/12/2016

Aan het einde van 2016 willen we u graag weer informeren over de gang van zaken bij de Watoto Foundation Tanzania, waar wij aan ruim 750 hardcore straatkinderen hulp gegeven hebben.

Afscheid broeder Sabas, de jongens 'droegen hem op handen'
Afscheid broeder Sabas, de jongens 'droegen hem op handen'

Afscheid van de broeders

2016 was een jaar met veel veranderingen binnen Watoto Foundation Tanzania. De broeders die 8 jaar lang mee de kar getrokken hebben, zijn vertrokken vanwege de noodzaak om hun eigen projecten van ziekenhuis, school, weeshuis en grote farm te ondersteunen.

Ook intern zijn diverse functies daardoor veranderd en is de leiding nu bij Aminel Teete, die al meer dan 5 jaar bij ons werkt en hoofd van de ambachtsschool was en lid van het management team. Ook de boekhouder, een leraar en social werker zijn vervangen en we starten nu in januari met een nieuw fris team. Als supervisor zijn we zo goed als rond met Ilse de Jong die al een paar jaar in Tanzania werkte en nu in het stafhuis op het terrein gaat wonen en daardoor mede de continuïteit en toezicht voor de lange termijn waarborgt.

De graduation van onze jongens in 2016
De graduation van onze jongens in 2016

Graduation

Zoals ieder jaar was de dertiende Graduation/Founders Day weer op 20 oktober en het was een groot feest. Omdat steeds meer voormalige jongens van het centrum deelnemen, hadden we wat extra tenten neergezet. Het was prachtig weer en iedereen genoot van de optredens muziek, zang, acrobatiek, voordrachtjes en natuurlijk het heerlijk eten wat wederom verzorgd werd door de meiden van United Children.

Ons bestuurslid in Nederland Peter van Zon vertegenwoordigde de Nederlandse stichting. De guest of honour was dit jaar het hoofd van ‘social welfare’ Arusha. Andrea Modest en Japhet Obedi, twee zeer succesvolle voormalige studenten van onze foundation zijn benoemd tot ambassadeur van de Foundation, vanwege blijvende ondersteuning van onze projecten, met name om jongens iedere keer weer door het jaar heen te motiveren hun uiterste best te doen.

PUM expert met Kiboko Lodge staff
PUM expert met Kiboko Lodge staff

Kiboko Lodge

Kiboko Lodge, ons “Bird’s Paradise”, is na een totale opfrisbeurt en de bouw van 2 family rooms weer zo’n 12% gegroeid en daar zijn we heel blij mee. Met hulp van een vrijwilliger van de organisatie PUM hebben we de afgelopen weken hard gewerkt aan een nieuwe website en de totale sociale media onder loep genomen. Zo blijkt dat er heel veel kansen liggen om onze eco lodge te laten uitgroeien tot de inkomstenbron voor onze totale Watoto Foundation organisatie. De jongens die er werken zijn allemaal eigen kweek en wanneer zij na enkele jaren weer plaats maken voor een volgende, krijgen ze heel gemakkelijk een goede functie elders in de toeristen-/hotelbranch en dat geeft dan ook weer veel voldoening voor leraren en de manager van de lodge. Gewoon boeken en het zelf ervaren is het devies zouden we zeggen.

KARIBU……………………..Welkom in het prachtige vredelievende land Tanzania met hele vriendelijke mensen met een ongekende natuur en ‘wildlife’. Gisteren nog hadden we twee prachtige nijlpaarden met een baby bij de lodge. Wat kan er mooier zijn………….!

De Nederlandse bestuursleden Hans Schripsema en Peter van Zon genieten van de lunch met de Watoto Foundation staff
De Nederlandse bestuursleden Hans Schripsema en Peter van Zon genieten van de lunch met de Watoto Foundation staff

Het bestuur

Het Nederlands bestuur is steeds vaker in Tanzania om ons met raad en daad bij te staan en dat is ook voor de continuïteit op de lange termijn belangrijk. Op zoek zijn we nog naar een talent op het gebied van communicatie en fondswerving. Mocht je iemand kennen of zelf interesse te hebben horen we dat graag. 3-4 maal per jaar zijn er in Tanzania board meetings en zeker twee maal per jaar zijn daar ook Nederlandse bestuursleden bij aanwezig.

De nieuwe President John Magufuli, die nu meer dan een jaar aan het bewind is, doet het fantastisch en de bevolking is er zeer gelukkig mee. Hij is zeer streng en rechtvaardig, en pakt de corruptie en andere misstanden hard aan. Hulp van buiten wil hij tot een minimum beperken. Hij wordt nu al als het grote voorbeeld genoemd voor alle Afrikaanse landen.

De jongens worden 1 keer per jaar door alle leraren naar hun families gebracht voor de kerstvakantie
De jongens worden 1 keer per jaar door alle leraren naar hun families gebracht voor de kerstvakantie

Jongens op vakantie

Zoals ieder jaar worden de jongens weer allemaal persoonlijk door heel Tanzania naar huis gebracht door onze leraren en mijzelf. Zo’n 17000 km wordt er afgelegd. Uitgezonderd de 12 jongens van de drop-in, want de meeste zijn pas net gearriveerd. Het is iedere keer weer hartverscheurend om te zien hoe mensen de touwtjes aan elkaar moeten knopen om te overleven en wat brood op de plank te hebben. We begrijpen dan ook maar al te goed, waarom kinderen weglopen van thuis……..

Er is nog een lange (economische) weg te gaan om dit probleem een halt toe te roepen. Ik bracht er zelf 11 naar hun families en bij alle 11 was de vader dood. Maar geloven doe ik dat niet; hij is er meestal vandoor omdat er geen werk en inkomen is en er daardoor conflicten ontstaan. Om de kinderen er niet meer naar te laten vragen is het gemakkelijkst om te zeggen dat hij niet meer leeft. Opa en oma zorgen heel dikwijls ook voor de kleinkinderen en zijn ontzettend blij dat ze hun kleinkind gezond en wel weer zien. Communicatie met familie is er niet gedurende het jaar, maar hier willen we wel iets aan gaan doen, gezien bijna iedereen inmiddels een mobiel heeft en de verbindingen goed zijn.

De eerste twee voormalige studenten nu als ambassadeur van Watoto Foundation
De eerste twee voormalige studenten nu als ambassadeur van Watoto Foundation

Uw bijdrage blijft nodig

Ondanks dat we er keihard aan werken om onze Watoto Foundation in 2020 ‘self supported’ te krijgen (uitgezonderd het studiefonds voor de doorstudeerders wat altijd afhankelijk zal blijven van donors) is er de komende jaar nog zeker 50% aan financiële hulp nodig. Zonder deze hulp kunnen wij het werk niet doen en dat zou heel jammer zijn.

Wij danken onze donoren namens alle leraren en bijna permanent 100 voormalige straatkinderen heel hartelijk en hopen echt dat ze ons in ieder geval de komende jaren blijven ondersteunen om dit fantastische werk te kunnen blijven doen. Wij wensen een ieder hele fijne feestdagen en als het even kan vergeet ons aan de ander kant van de wereld niet…………..

Truus en Noud
en het totale team van medewerkers en besturen Watoto Foundation Tanzania

Meer nieuws