Nieuwsbrief Watoto Foundation september 2014

29/09/2014

‘Slow food’-activiteit
‘Slow food’-activiteit

‘Slow food’-activiteit

Na de vakanties in Nederland (hier kennen de mensen geen vakanties) is hier dan weer een nieuwsbrief van Watoto Foundation Tanzania.
‘Slow food’-activiteit
Enkele maanden terug hadden wij een Slow Foodactiviteit. Slow Food is een wereldomvattende organisatie, ontstaan in Italië, die het verbouwen van heel veel verschillende groentes promoot op de meest ecologische manier om ze daarna ook op de smakelijkste manier te bereiden. De voorbereiding duurde bijna een jaar en het resultaat mocht er wezen. Een supergezellige dag met zo’n driehonderd gasten uit alle gelederen van de bevolking, die kwamen kijken, uitleg kregen en mochten proeven. Wij werden gesponsord door de afdeling uit de staat New York.

Nieuwe Klaslokalen
Nieuwe Klaslokalen

Nieuwe Klaslokalen

De bouw van de drie nieuwe klaslokalen en een store begint nu op te schieten. Aangezien onze leraren en studenten alles zelf bouwen, duurt het allemaal wat langer. We hopen ze eind volgende maand te kunnen betrekken. Er is een klaslokaal voor “tailoring”,een voor “slow learners” en een voor computerlessen en tot slot is er de ‘uniform store’. 

De Kiboko Lodge

De Kibokolodge heeft heel drukke maanden achter de rug in het hoogseizoen. Het gaat uitstekend en we kregen van Tripadvisor het Certificate of excellence 2014. We waren volgens de gasten de derde beste van de 72 hotels/lodges rondom Arusha! Dat door de crisis in de diverse landen de sponsorgelden enorm terugliepen, hebben we gedeeltelijk kunnen opvangen door de productie van meubelen en metaalbewerking en vooral door de lodge. We hopen dit jaar de magische grens te halen van 50% zelfvoorzienend! 

Challenge day ‘cross the line’ tegen pesten
Challenge day ‘cross the line’ tegen pesten

Challenge day ‘cross the line’ tegen pesten

Bij toeval hadden wij via Uitzending gemist het programma gezien van de Challenge day cross the line, een activiteit die tot doel heeft het pesten op scholen tegen te gaan en een soort van verzoening en tolerantie te creëren tussen leraren en studenten onderling. Het is over komen waaien uit Amerika en voor het eerst toegepast in Afrika door Nederlanders  in Uganda. Wij waren de eersten in Tanzania en het was een groot succes! Interesse? Kijk op Challenge day cross the line Uganda.

Karibu toeristenfair Arusha, Tanzania
Karibu toeristenfair Arusha, Tanzania

Karibu toeristenfair Arusha, Tanzania

Wij mochten ook dit jaar weer gratis deelnemen aan de grootste toeristenbeurs in Tanzania, de Karibu fair. Een perfecte reclame voor onze Kibokolodge onder de paraplu van Watoto Foundation. Veel jongens zijn doorgestroomd naar vaste banen elders en we zijn weer met een nieuwe groep begonnen. Frank, de manager, krijgt de zaken steeds beter onder controle tot tevredenheid van de vele gasten 

Cosmogolum-kunstwerk uit België
Cosmogolum-kunstwerk uit België

Cosmogolum-kunstwerk uit België

Het is een vijf meter hoog kunstwerk, dat inmiddels in 23 landen ter wereld staat. Het is de bedoeling dat in een luikje de dromen gedeponeerd worden van kinderen, die ze uitgewerkt hebben in tekeningen. Eens wil de kunstenaar, Koen Vanmechelen, al deze dromen exposeren. Een Belgisch koppel heeft er een jaar voor uitgetrokken om op de fiets al deze kunstwerken te bezoeken en workshops te organiseren met de kinderen. Zo waren ze ook een aantal dagen bij ons. Het was heel leerzaam en uiteindelijk een groot feest!

Nieuwe Gonja/Mheza Rhino VTC school

Zoals inmiddels wel bekend is, bouwen wij samen met de Suzuki Rhino Foundation, Wilde Ganzen, de Diocese of Same en vele donors een nieuwe school op de rand van het Mkomazi National Park bij de stad Same. Het gaat voortvarend en de eerste dertig leerlingen zullen eind van de maand van start gaan om dit grootse project verder mee af te bouwen. Officieel willen we in januari beginnen met het geven van onderwijs aan uiteindelijk driehonderd leerlingen. Ook is er door toedoen van onze ambassadeur, Ton van der Vegt, een container vol met gebruikte machines uit Uden onderweg naar dit unieke project.

Nane Nane tentoonstelling in Arusha

De achtste van de achtste is een nationale vrije dag om aandacht te vragen voor het boerenleven in Tanzania. Het boeren is de kurk waarop de meeste Afrikaanse landen moeten drijven en overleven. Zo ook Tanzania. In Arusha is de grootste openluchttentoonstelling van Tanzania, waar alle aanverwante bedrijven hun producten uit landbouw, veeteelt en tuinbouw aanprijzen. Wij gaan er ieder jaar met al onze studenten en leraren naartoe. Het is een heel leerzaam uitje, waar de kinderen ieder jaar weer naar uitzien.
Bedankt, lieve mensen, voor het lezen van ons periodiek verslag en de interesse in wat wij allemaal doen aan de andere kant van de wereld. Blijf ons steunen, zodat we op vele terreinen de mensen en vooral de kinderen op weg kunnen helpen naar een betere toekomst!
Truus en Noud

Meer nieuws